Εξαρτήσεις

Εξάρτηση είναι η έντονη και συνεχής ανάγκη του ατόμου για χρήση μιας ουσίας. Το άτομο όχι μόνο δεν μπορεί να σταματήσει τη χρήση, αλλά χρειάζεται ολοένα και περισσότερο να την αυξάνει για να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Η εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο ή άλλο άτομο. Ο εξαρτημένος δημιουργεί/επικεντρώνει τη ζωή του γύρω από το αντικείμενο της εξάρτησής του.
Υπάρχουν δύο είδη εξάρτησης, η σωματική και η ψυχική. Στη σωματική εξάρτηση ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς την ουσία, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται το στερητικό σύνδρομο, δηλαδή δυσάρεστα και επώδυνα σωματικά συμπτώματα όταν το άτομο διακόψει ή μειώσει τη χρήση της ουσίας.- Στην ψυχική εξάρτηση το άτομο οργανώνει όλη του τη ζωή γύρω από την ουσία, η οποία γίνεται αυτοσκοπός. Δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την ουσία, γιατί μόνο με αυτή νοιώθει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα. Όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες προκαλούν ψυχική εξάρτηση, ενώ σωματική εξάρτηση προκαλούν κάποιες από αυτές.
Η εξάρτηση από τις ουσίες είναι μία μόνο μορφή εξάρτησης. Άλλες μορφές εξάρτησης μπορεί να είναι από σχέσεις, πράγματα, συνήθειες, όπως, τυχερά παιχνίδια, καταναλωτικά προϊόντα, εργασία, φαγητό, τηλεόραση, κινητά, υπολογιστές ή από σημαντικά πρόσωπα. Κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις μορφές εξάρτησης είναι η απώλεια ελέγχου και το ότι το άτομο έχει απόλυτη ανάγκη την ουσία/ συνήθεια/ σχέση προκειμένου να απωθήσει τα δυσάρεστα συναισθήματα και την έντονη ψυχική πίεση.
Οι ουσίες που προκαλούν τις εξαρτήσεις είναι γνωστά ως «ναρκωτικά». Για την ακρίβεια, «ναρκωτικά» ή εξαρτησιογόνες ουσίες είναι κάθε ουσία (φυσική ή τεχνητή) που επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) του ανθρώπου και τη χρησιμοποιεί για να αλλάξει τη διάθεσή του. Οι εξαρτησιογόνες ουσίες διακρίνονται σε νόμιμες (καπνός, οινοπνευματώδη ποτά) και παράνομες (χασίς, κοκαΐνη, ηρωίνη, LSD, αμφεταμίνες κ.α.). Η διάκριση αυτή υπαγορεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά στην πραγματικότητα και οι δύο αυτές κατηγορίες προκαλούν εξάρτηση.

Η εξάρτηση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και ένα διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζεται από το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και που έχει τεκμηριωθεί βιβλιογραφικά ότι επιδεινώθηκε στη διάρκεια της κρίσης.

Όσον αφορά τα θέματα εξαρτήσεων , μια συνήθης δυσκολία αποτελεί η απροθυμία των εξαρτημένων ατόμων να παραδεχτούν ότι αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα. Ακόμα και όταν το παραδεχτούν, αδυνατούν, δεν είναι σε θέση να δεσμευτούν εύκολα σε μια διαδικασία αλλαγής. Για αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, βασικός στόχος της συμβουλευτικής σε θέματα εξαρτήσεων είναι η κινητοποίηση του ατόμου για αλλαγή όπου πραγματοποιείται μέσα απο μια σειρά ατομικών συνεδριών με το ίδιο το άτομο αλλά και μέσω συνεδριών οικογένειας ή ζεύγους.
Αφού επιτευχθεί ο στόχος της κινητοποίησης , ενσυναίσθησης και ενημέρωσης για τα αναγνωρισμένα δημόσια πλαίσια απεξάρτησης, πραγματοποιείται παραπομπή του ατόμου και της οικογένειας, διότι η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων πρέπει να γίνεται σε  ένα οργανωμένο πλαίσιο ολοκληρωμένης αντιμετώπισης αυτών.

Η Κινητοποιητική Συνέντευξη  (MotivationalInterviewing, W. Miller& S. Rollnick), είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος με κύρια εφαρμογή στις εξαρτήσεις και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στις ψυχιατρικές διαταραχές, στο δικαστικό/ σωφρονιστικό σύστημα, ενίσχυση συμμόρφωσης στην θεραπεία και σε διάφορα πλαίσια (εφήβους, οικογένειες, ομαδική θεραπεία).

Η φιλοσοφία και το πνεύμα της μεθόδου προωθούν την διεργασία της αλλαγής. Χρησιμοποιώντας τη βοήθεια διαφόρων τεχνικών και δεξιοτήτων προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση του θεραπευόμενου, να τον βοηθήσει να ξεπεράσει την αμφιθυμία του, να ενισχύσει την αυτοαποτελεσματικότητα του και να προχωρήσει σε αλλαγή.

Βασιζόμενοι κυρίως στη συστημική προσέγγιση, οι κατάλληλοι χειρισμοί, η αντιμετώπιση, η στάση και η ανάπτυξη επαφής με τον ασθενή υποβοηθούν την αλλαγή και αποτρέπουν άλλες διαταραχές συμπεριφοράς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s