«Η Οδύσσεια της πληροφορίας-Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης»

Είναι   ευρέως γνωστό και αποδεκτό, ότι στην εποχή μας παρόλο που ζούμε σε μια «κοινωνία της πληροφορίας» , όπου έχουμε πρόσβαση στη γρήγορη αναζήτηση δεδομένων και πληροφοριών, αυτή η διευκόλυσνση γίνεται ένταση όπως αντικατοπτρίζεται  στους πολύ γρήγορους ρυθμούς στην ζωή των ανθρώπων όπως και στις επιστημονικές και τεχνολογικές  εξελίξεις. Αφενός ολοένα και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις συνεχώς αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας  αφετέρου ο χρόνος που διαθέτουμε για τον εαυτό μας λιγοστεύει συνεχώς και  περισσότερο.
Αν από την μία οι επιστημονικές εξελίξεις, η τεχνολογία, το Internet κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη και ασφαλή, από την άλλη δεχόμαστε συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο, ακόμη και στο επίπεδο της  διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Στις μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα με υπερπλεονάζοντα πληθυσμό , ακόμη και μία απλή μετακίνηση μπορεί να γίνει ¨Ένα δύσκολο Ταξίδι¨, όπου οι συμπεριφορές, η αποξένωση, οι  γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το περιβάλλον,η υπερπληροφόρηση, συνθέτουν μια σύγχρονη  καθημερινή Οδύσσεια.
Ένα χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης είναι η προσαρμογή και συνδιαλλαγή του με το περιβάλλον, με χαρακτηριστικό τον μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας του ανθρώπου σε αυτό, εκτός όμως από «σάρκα και οστά» έχουμε και μία ψυχή η οποία δεν αδρανεί και δεν κοιμάται μέσα μας αλλά συνυπάρχει, συνδιαλέγεται και αλληλεπιδρά με το σώμα.
Ιδιαίτερα  η «ψυχή» βιώνει την γρήγορη αυτή καθημερινότητά  χωρίς να μπορεί να γίνει απαραίτητα και συνειδητά αντιληπτή η ύπαρξη τόσον πολλών ψυχοπιεστικών καταστάσεων.
Ως «ψυχική υγεία» εννοούμε την φροντίδα αυτής της ιδιαίτερης αυτής διάστασης μας.  Σε αυτά τα πλαίσια κινείται μια ομάδα προσωπικής ανάπτυξης, μια ομαδική διαδικασία κατά την οποία, το  άτομο αλλά και η ομάδα, βοηθιέται/ούνται μέσα από τη συζήτηση και την αλληλεπίδραση,  να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, να ξεκαθαρίσουν σκέψεις και συναισθήματα, να ξεπεράσουν  δυσκολίες, και να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους .
 
Αναστάσιος Γιαννούλης
Σύμβουλος Ψυχικής υγείας-Εξαρτήσεων
 
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s